Esayas Isaak i het debatt med annan svensk-eritrian i Ring P1:

"Han kramar hellre diktaturen än stöttar sina landsmän"

3:10 min

Dawit Isaaks bror Esayas Isaak tycker att den eritrianska ambassaden i Stockholm ska stängas och är starkt kritisk till regimen i Eritrea. I Ring P1 mötte han motstånd från landsmannen Bereket Tzgai: "Dawit åkte frivilligt till Eritrea, han tillhör Eritrea"

Borde Sverige sätta ner foten och stoppa Eritreas förtryck av de svenska eritreanerna?

I fredags var det tio år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea.
– Jag tycker att man skall stänga den eritreanska ambassaden i Stockholm. Efter 10 år har de inte sagt var Dawit Isaak befinner sig. Vad är då syftet med den förutom att spionera på oss regimkritiker? säger Esayas Isaak, journalistens bror.

Många exileritreaner i Sverige lever under ett tyst förtryck från det gamla hemlandet och tvingas till exempel betala två procent skatt på allt de tjänar här i Sverige, berättar Esayas Isaak. Att ifrågasätta Eritreanska regimens maktutövande här i Sverige kan få allvarliga konsekvenser.

Esayas Isaak betalar inte den här skatten. De svenska exileritreanerna är för rädda för att till exempel bilda nätverk och organisera sig mot förtrycket som förföljer dem till deras nya hemland, anser han.  Förutom att stänga ambassaden skulle Sverige kunna hjälpa dem genom att låta migrationsverket bli mer flexibla när det gäller pass och annan dokumenthantering.

– Det är ju sådana saker som blir svåra om man inte lyder och betalar extraskatten, eller om man protesterar, säger Esayas Isaak.

Han får mothugg av Bereket Tzgai, även han svensk eritrean, som anser att Dawiit Isaak i det här fallet bör ses som eritreansk medborgare (den sedan tio år fängslade journalisten har dubbelt medborgarskap).

Journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos var delaktig i att avslöja hur exileritreanerna tvingas betala skatt till Eritreas ambassad, med en film som visats på SVT. Hon håller med Esayas Isaak om att ambassaden borde stängas: