Svårt att vara hemlig på Facebook

Facebook kommer snart att kunna visa vad du lyssnar på, vilken artikel du läser och vad du kollar på för film. Helt automatiskt. Och nätverket vinner mark - på Aftonbladet måste man till exempel ha Facebook för att kunna kommentera artiklar.

Skräms du av öppenheten på Facebook?

Sedan några år tillbaka kan Facebook-användare "checka in" på platser. Med hjälp av sina telefoners GPS-funktion kan man på Facebook registrera var man befinner sig. Platsen offentliggörs då för hela nätverket av Facebook-vänner.

Att användarna dessutom registrerar grundläggande information om sig själv är ingenting nytt. Man kan till exempel uppge utbildning, civilstatus, anställningsförhållanden och mer lättsamma saker som favoritcitat och vad man gillar för tv-serier.

I den nya versionen av Facebook, som lanseras de närmaste veckorna, förstärks öppenheten ytterligare. Den som vill kan koppla ihop musikspelaren Spotify med sitt Facebookkonto, så att alla låtar som spelas direkt visas för vännerna i nätverket. Man kommer att kunna visa vad man läser, tittar på eller lyssnar till helt automatiskt - utan att behöva klicka på en enda knapp.

Bekvämt, roligt och intressant, kan man tycka. Och dessutom helt frivilligt.

Eller så skräms man av all öppenhet. Varför vill man berätta så mycket om sig själv för både vänner, före detta partners och ytligt bekanta? Och vad är det som gör att folk vill veta?

Hur känner du - är öppenheten på Facebook och andra sociala nätverk rolig eller oroande?