Lägre lön för unga - vägen till jobb?

Lägre lön fungerar inte: Silvi Jansson
1:05 min

Både Centern och Folkpartiet vill sänka ingångslönen för unga. De tror att det kan råda bot på den stora ungdomsarbetslösheten.

Håller du med?

Företagaren Rikard Jursén sa till Ring P1 att han tror att lägre lön för unga kan fungera:

– Unga kräver generellt mer management-tid. En del av dem saknar eget driv, har d3e gjort en arbetsuppgift går de inte automatiskt vidare till nästa, utan man måste vara på dem. De flesta måste ju löära sig arbeta och blir bättre med tiden, och då kanske det ska återspeglas i prislappen.

Silvi Jansson håller inte med: Hennes son utbildade sig till rörmokare men lyckades efter tre års skola inte få någon lärlingsplats, arbetsgivarna ville inte betala lärlingslönen, som är betydligt lägre än en vanlig lön.

– Det stämmer inte, de har inte en chans.

Centerpartiet vill dessutom att provanställningstiden för personer under 26 år ska förlängas från dagens sex månader till 12 månader, skriver Svenska Dagbladet.

Under det andra kvartalet 2011 var drygt 190 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa. Detta motsvarar en relativ arbetslöshet på 27 procent, ej säsongsjusterat. Sverige har en ungdomsarbetslöshet som ligger över snittet för EU. Det beror inte bara på senaste lågkonjunkturen, ungdomsarbetslösheten var hög även under den senaste högkonjunkturen.

Källa SCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista