DEBATTKOLLEN

Film bytte romer mot finnar

Ska man vara mer försiktig med stereotyper när det gäller vissa minoritetsgrupper? Det blev kärnfrågan i Ring P1:s debatt om filmen Jägarna 2, där en en grupp romer byttes ut mot en grupp svensk-finnar för att undvika kontrovers. Här är en sammanfattning av debatten.

Den försupna och småkriminella familjen Lippononen i Jägarna 2 var till en början tänkt att vara romsk. För att undvika att bli kallad för rasist valde regissören Kjell Sundvall att göra om dem till en annan minoritet - svenskfinnar. Nu kritiseras filmen för att måla upp nidbilder av dessa. "Man har skildrat karaktären Jari som ett odjur. En ung arbetslös kille som lever som ett svin i ett hus fullt med skräp", säger Teija Martinsson i Borås till P4 Sjuhärad.

I Ring P1:s debatt var det några som uttryckte liknande åsikter, men fler tyckte att det har sina naturliga förklaringar att finska invandrare antas tåla den här typen av stereotypa framställningar. Fredrik, till exempel:

"Finländarna betraktas överlag helt enkelt tillhöra majoritetsbefolkningen och då blir det givetvis ingen positiv särbehandling".

Kjell Sundvall säger att han bytte ut de romska karaktärna till finnar för att det helt enkelt blev för känsligt:

"Det går inte att göra zigenare i en film för då blir det rasistiskt. Det går inte att kopiera verkligheten på det sättet. Så jag har transformerat det till finländare i stället och då blir det i alla fall mindre rasistiskt, säger han till SVT Kulturnyheterna".

I Ring P1:s debatt var det många som vred och vände på begreppet "romsk" och "samisk" och vilken betydelse det har att dessa ord ersatt de äldre "zigenare" och "lapp" - ord som Sundvall själv fortfarande håller fast vid.

Vad som egentligen är rasistiskt, därom bildades en lång tråd inom debatten. Många tyckte att det är alldeles för lätt att bli kallad rasist i Sverige idag. Signaturen Sockervadd bestred detta:

"En del debattörer påstår att de ständigt blir kallade rasister av sina motståndare, men sen när man läser igenom tråden så är de enda som använder ordet rasist andra som kommer med exakt samma beskyllning. Det enda syftet verkar vara att samla martyrpoäng".

Några ansåg att det inte alls bara är svensk-finnar som framställs som en stereotyp: i själva verket bygger Jägarna-filmerna helt på fördomar, så här skrev signaturen blir till en sanning:

"Med nog många filmer producerade av Sundvall kommer med tillräckligt många filmupplagor med samma innehåll för all framtid att konservera skogsmannen uppe i norr som den råe laglöse vilden i landet utan lagar."
"Finns där inga andra, motbilder att visa om sin norrländska bakgrund än den associalt förkrympta mansvarelsen, barbaren från norr?"