"Pengar hade inte påverkat när vi donerade min brors organ"

0:39 min

Just nu står omkring 750 personer i Sverige i kö för att få ett nytt organ. Förra året dog 32 stycken i väntan. "Ge de anhöriga till donatorer 50.000 kronor som bidrag till begravningen eller till välgörenhet", föreslår forskare vid Linköpings universitet, för att få fler att donera.

Susanne Nordberg, Stockholm håller inte med forskaren:

Skulle du donera organ om dina anhöriga får 50.000?

Kirurgen Margareta Berg från Göteborg hörde av sig till Ring P1. Hon tror inte att pengar är lösningen - däremot borde man skapa en organisation som samordnar organdonationer och informerar allänheter om hur det fungerar. Detta finns i många andra länder och verkar fungera bra.

Redan i torsdags intervjuades Jill Jingbrant I P1 Morgon, hon berättade där om hur hon ställdes inför frågan om organdonation när hennes son Felix råkade ut för en trafikolycka och konstaterades vara hjärndöd. Hon tvekade först men bestämde sig snart för att tillåta att Felix organ skulle användas för att rädda liv.  

– Min första tanke var nej ingen får röra mitt barn.

Samma kväll bestämde sig Jill och gick med på organdonation.

– Hade Felix behövt ett organ så hade jag gjort vad som helst för att få tillbaka honom.

Forskaren Faisal Omar vid Linköpings universitet föreslår i sin forskning att en ekonomisk ersättning om 50.000 kronor ska uppmuntra fler att ta ställning till organdonation. Pengar som skulle kunna användas till begravning.

– Nej, det blir som en handelsvara. Det kanske kan få fler att ta ställning, men i mitt fall så hade det kännts jättekonstigt, säger Jill Jingbrant.

Stellan Welin är professor vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet, och medförfattare till förslaget:

– Det här är inte något man ska få veta när man sitter där, utan det ska vara allmänt känt. Den stora förtjänsten är att man förmodligen kan få folk att skriva upp sig som donatorer.

– Det handlar om att visa tacksamhet mot de som väljer att donera, och det är inte ovanligt: i Spanien har man till exempel ett liknande system, säger Stefan Welin.