"Barnen ska vara med mamma"

Stora barngrupper på förskola och fritids har fått många att höra av sig till Ring P1. Kaj Östholm slår ett slag för att barnen borde stanna hemma i minst tre år - och då helst med sin mamma.

Håller du med?

Kaj Östholm har själv åtta barn från två olika äktenskap och när de var små var han hemma så mycket han kunde, säger han - men mest var barnen med sina mödrar.

"Mammor har oftast betydligt fler kvalitéer i sin personlighet än män i förståelsen och känslolivet för att ta hand om barn under den späda åldern. Dessutom behöver barnet ammas. Något som är av stor vikt för barnet, inte bara ur näringssynpunkt utan också emotionellt i barnets utveckling".

Samtigt är det många som anser att det bästa för barnen är att vara på dagis, så de får träffa andra barn och vuxna. Till exempel signaturen Arg Mamma:

"Det finns bra dagis med små barngruppen och underbar personal! Mina barn har haft en härlig tid på dagis och vi har varit glada föräldrar som fått jobba med det vi vill. Barn behöver träffa andra än familjen, de behöver kompisar och andra vuxna förebilder. Sluta klanka ner på dagis!

Det var endast en kort period på 50/60-talet, som vanligt folk hade råd att ha hemmafru. Sen kom det andra krav på familjerna. Man skulle ha bil, semester utomlands, villa och fullt utrustade stora lägenheter. Jag var själv hemmafru under en kort period, när barnen var små och vet vad det vill säg att själv sy och sticka barnens kläder, att inte ha bil i familjen etc. Vi kvinnor fick något som kallades"nålpengar" av våra arbetande män. Nålpengar var det som blev över för oss att ev. köpa kläder, strumpor , bindor etc till oss själva. . Nej, den tiden vill man inte ha tillbaka.... Och med nuvarande ungdomars krav på livet så skulle det inte gå med endast en lön i familjen! Föreslår i stället 6 timmars arbetsdag för alla, så att fler kan få arbete och vi kan få ihop dagens livspuzzel med barn och familj.

Signaturen "Farmor i Angered" skriver: 

"Jag var själv hemmafru under en kort period, när barnen var små och vet vad det vill säga att själv sy och sticka barnens kläder, att inte ha bil i familjen etc. Vi kvinnor fick något som kallades"nålpengar" av våra arbetande män. Nålpengar var det som blev över för oss att ev. köpa kläder, strumpor , bindor etc till oss själva. . Nej, den tiden vill man inte ha tillbaka.... Och med nuvarande ungdomars krav på livet så skulle det inte gå med endast en lön i familjen! "