"Tragiskt - men hur tänkte de?"

1:48 min

ETIOPIENSVENSKARNA: De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömdes till 11 års fängelse efter att ha funnits skyldiga till båda åtalspunkterna, terrorism och illegal inresa, enligt den etiopiska domstolen.

Vad tycker du om domen mot journalisterna?

På torsdag ska de svenska och etiopiska ombuden samlas för att ta beslut om hur man ska gå vidare.  

Onsdagen innan jul ringde Anita Lilja Stenberg, Engelsberg till Ring P1 efter att ha hört om domen mot journalisterna:

– Insatsen som de här journalisterna gör är enormt viktigt! Vi måste fortsätta protestera enträget. Stöd reportrarna i Etiopien, kämpa mot diktaturen i Etiopien!

En annan lyssnare som hörde av sig var Pär Wellmar:

– Funderar över Johan Persson och Martin Schibbye, inget snack om att det är tragiskt, en våldtäkt på det fria ordet. Men hur i he.... resonerar pojkarna? I Etiopien gäller etiopisk lag - det finns en första regel: HA ALLTID ALLA PAPPER KLARA. Hur tänkte de? /.../ Jodå, kan bli tragiskt för två säkerligen välvilliga personer.

Straffet meddelades 27:e december. 

Försvaret vädjade om ett kort straff, med argumenten att de är tidigare ostraffade och att de har samarbetat med myndigheterna.

För illegal inresa, som de två har erkänt, är straffsatsen mellan tre månader och tre år. När det gäller den tyngre anklagelsen om stöd till terrorism hade det kunna leda till ett fängelsestraff på upp till 25 år.

– De behöver råd om vad de ska göra, ska de överklaga eller begära nåd. Den påtagliga tystnad som varit blir svår att upprätthålla, säger Jesper Bengtsson på Reportrar utan gränser till Ekot.

– Den tystnad som Carl Bildt och även oppositionen har hållit går inte att fortsätta, utan jag vill se lite mer tydliga ställningstaganden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista