155 barn fick narkolepsi efter vaccination mot svininfluensa

Efter uppmaningar från myndigheter och vissa journalister valde mer än hälften av Sveriges befolkning att vaccinera sig mot svininfluensa. Nu har 155 barn drabbats av narkolepsi.

Vaccinerade du dig mot svininfluensan? Skulle du fattat samma beslut i dag?

Många medier var alldeles för okritiska i sin larmrapportering om svininfluensans framfart. Det fastslås i en två år gammal studie från Göteborgs universitet. Journalisten Stefan Wahlberg tycker att medier är den största boven när det gäller den svenska massvaccineringen mot svininfluensa. Så här skriver han på debattsajten Newsmill:

Masshysterin kring massvaccineringen förstärktes (...) av att den institution som har som demokratisk uppgift att ifrågasätta auktoriteter – medierna – snabbt förvandlades till maktens megafoner.

Han exemplifierar med Dagens Nyheters vetenskapsredaktion som enligt honom inte bara argumenterade för vaccination, utan också skuldbelade de personer som valde att inte ta sprutan.

155 barn har drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa, enligt Svenska Dagbladets genomgång. Det rapporteras även om ungdomar som stannat i växten, fått muskelförlamningar eller blivit onormalt trötta till följd av sprutan, enligt dem själva.

Daniela Dahl drabbades av narkolepsi efter att ha fått vaccinet. I Svenska Dagbladet beskriver hon att hon är rädd för makten som medier och "de högre ställda" har över "vanliga människor":

Jag litade ju på dem. En spruta, och sen var hela mitt liv förändrat.

Lotten Odh skriver i kommentarsfältet till artikelserien i Svenska Dagbladet att det är viktigt att varje individ själv är kritisk och inte låter andra ta beslut i ens eget ställe:

En aspekt som inte tagit upp är vår lust att okritiskt löpa som en fårflock när massmedia skriver mycket om en sak och lyfter fram några experter. Vi måste bli mer kritiska konsumenter.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista