Foto: Norwegian armed forces.

"Ni militariserar Norrbotten!"

3:19 min

När ett Herculesplan störtade i den svenska fjällvärlden fick många upp ögonen för Natos övningar i norra Sverige. Gun-Britt Mäkitalo har som medlem i Kvinnor för fred länge protesterat mot dessa: 

Är militärövningarna tillsammans med Nato i norra Sverige okej?

Norrbotten militariseras och Sverige går med i Nato i smyg. Så tycker Gun-Britt Mäkitalo som bor i Kiruna. Där märker man inte av militärövningarna så ofta, men Gun-Britt Mäkitalo tror att människor störs desto mer i Luleå och småbyarna runt om.

Gun-Britt Mäkitalo var i Almedalen 2010 och passade då på att konfrontera Carl Bildt, berättar hon:

– Jag talade om för honom att ni håller på att militarisera Norrbotten. Nej nej, sa han, vi avmilitariserar. Men de säger ju inte att vi smyg-går in i Nato!

Gunnar Westberg, styrelsemedlem i den Transnationella Stiftelsen för Fred, vill också lyfta fram de militära övningarna som enligt honom länge har legat i medieskugga. I en debattartikel i SvD skriver han att hela Arktis håller på att militariseras.

Regeringen förklarar övningarna på sin hemsida, regeringen.se så här:

Ett syfte med dessa är att utveckla samverkansförmågan mellan de olika ländernas styrkor, så att de ska kunna agera gemensamt på ett effektivt sätt vid till exempel en internationell krishanteringsoperation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista