Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

"Förskola jättebra för barnen"

Är det skadligt att börja på förskola innan två års ålder? Det hävdar psykologen Eva Rusz i en debattartikel i Aftonbladet. Bernt Östling tycker tvärtom att förskola borde vara obligatoriskt för barn över ett år. 

Vilken ålder är lagom att börja förskolan tycker du?

Om ett barn börjar gå på förskola för tidigt kan anknytningen till föräldrarna skadas, skriver Eva Rusz i Aftonbladet: Moderna föräldrars självförverkligande får inte gå före barnens grundläggande känslomässiga behov, skriver hon bland annat.

Gunilla Gomér, KD-politiker som ringde in till Ring P1 för att diskutera saken, håller med. Hon tycker sig se många vuxna som bär på en osäkerhet och dålig självkänsla eftersom de aldrig fick den uppmärksamhet de behövde som barn.

Bent Östling upplever tvärtom att förskola är jättenyttigt för hans barn, som är 15 månader. Där kan barnen träffa andra barn och de som har utländska föräldrar blir bra på svenska. Och, lägger han till, föräldrarna är inte alltid bäst. Förskola kan vara mycket bättre än en olämplig förälder, tycker Bernt Östling.

Bernt Östling i debatt med Gunilla Gomér:
#ljud=3924277#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista