Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Om att Luf får inte vara med på Pride: "Det skadar demokratin"

5:55 min

Liberala Ungdomsförbundet får inte vara med på Pride i Uppsala eftersom deras politik inte anses gå ihop med festivalens värderingar. Christian Nilsson tycker inte bara att uteslutandet skadar demokratin - han är kritisk till Pride i stort:

Behövs Pridefestivalen? Är det rätt att utesluta LUF?

I en intervju i P1-Morgon berättar Prides representant Anna Brittesland varför de har valt att inte låta Luf delta i festivalen. Eftersom Folkpartiet är ett regeringsparti borde de ha gjort mer för att stoppa deportationer av HBTQ-personer till länder där de kommer råka illa ut på grund av sin läggning. De har dessutom fortfarande inte stoppat de steriliseringar som utförs på transsexuella personer.

Tove Henriksson från Luf i Uppsala tycker att uteslutandet kan vara skadligt för saken.

– HBTQ-rättigheter är för viktiga för att man ska begränsa det till att vara en partipolitisk fråga, säger hon.

Christian Nilsson hörde diskussionen i P1-Morgons i sin lastbil. Han har i sitt tidigare jobb som dörrvakt umgåtts med många homo- och bisexuella och enligt honom tyckte de att Pride var en onödig sak. Sexuell läggning tillhör privatlivet och spelar ingen roll i samhället. Varför ska man då manifestera den vitt och brett?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista