Foto: Janerik Henriksson/Scanpix,

"Skolstart ska avgöras av barnets mogenhet - inte ålder"

0:38 min

VECKANS BANDADE. Barn som börjar skolan tidigt i livet får oftare ADHD än de som är lite äldre när de börjar ettan. Gerrit Hoogendorn tycker att barn borde börja skolan när de är mogna för det - inte nödvändigtvis när de är sju år.

Överläkare i barnneuropsykiatri Björn Kadesjö tror inte att den ojämna fördelningen av adhd-diagnoser beror på feldiagnosticeringar. Han tror snarare att barn med adhd-symptom blir sämre om de börjar skolan för tidigt.

Björn Kadesjö tror att barnen kan slippa medicinering om de bara får hjälp av skolan i tid.

Karin Tholén Gustavsson tycker att alla barn borde få hjälp efter behov, diagnos eller ej. Hon skriver så här på Ring P1:s :

Man talar i nyheterna idag om rektorer som vill ha diagnos på eleverna för att de ska få hjälp - det kan vara en bidragande orsak till "diagnoshysterin". Krav på diagnos för att få den hjälp man som elev behöver har aldrig funnits i skollagar. Dock krav på skolan att ge hjälp!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista