Svenska styrkor i Afghanistan 2008. Foto: Rahmat Gul/Scanpix.

Ska Sverige gå med i Nato?

10 min

FÖRSVARSPOLITIK. Enligt Allan Widman (Fp) som sitter i riksdagens försvarsutskott finns det två skäl att gå med i Nato: Vi är ett litet land med få resurser och som medlemmar kan vi påverka den stora alliansen.

Enligt Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och Karin Enström, som nu deltar i Natos toppmöte i Chicago för Sveriges räkning, har Nato förändrats. De beskriver i en debattartikel i Svd en säkerhetsorganisation som arbetar fredsbevarande, ofta tillsammans med FN.  I och med denna utveckling avdramatiseras också Sveriges förhållande till Nato, skriver de.

Nato vill utöka samarbetet med Sverige. Frågan är vad Sverige vill.

Allan Widman (fp) vill inte nöja sig med samarbete - han tycker att Sverige ska bli ett av medlemsländerna. I P1-Morgon anger han framförallt två skäl: För det första är Sverige ett litet land och skulle ha nytta av att ha tillgång till Natos resurser. För det andra är möjligheten att påverka organisationen större som medlemsland än som utomstående.

Anders Ferm, socialdemokratisk före detta FN-ambassadör, tycker tvärtom att Sverige ska avsluta allt samarbete med Nato. Visst, det kanske är kul att vara med när USA:s president heter Barack Obama, säger han. Men inte när presidenten heter Sarah Palin, "eller något ännu värre", konstaterar Anders Ferm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista