Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

"Alla religioner borde få plats!"

3:10 min

Svenska skolor är inte religionsfria, enligt Christoffer Jönsson. Världsreligionerna har portats från undervisningen, men andra trosinriktningar finns fortfarande kvar.

Är undervisningen i skolor religionsfria? Borde de vara det?

Barnen i skolan får inte längre fira lucia eftersom det är en kristen tradition, enligt Christoffer Jönsson. Däremot målar de mandalafigurer, prova yoga och lär sig all möjlig kunskap som är religiöst präglad. Evolutionsteorin är till exempel också en form av tro, tycker han. Bättre då att låta alla religioner ta plats i skolan, istället för att försöka rensa bort dem, tycker Christoffer Jönsson.

I Ring P1:s mailbox fick Christoffer Jönsson en hel del respons. En anonym person skriver lite sarkastiskt så här:

Jag tror inte att 1 + 1 = 2. Varför ska jag tvingas lära mig det i skolan???

En annan anonym håller däremot lite försiktigt med Christoffer Jönsson:

Jag skulle vilja påstå att den förste talaren hade en poäng. Jag är själv inte troende, men att hävda att 'vår kunskap är den rätta', kan aldrig vara demokratiskt. Därför bör skolan ge undervisning om alla teorier och religioner och sätt att se på saker som efterfrågas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista