Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.

Hyresrätt blir ägandelägenhet?

BOSTÄDER. I framtiden kommer hyresrätter kanske att kunna göras om till ägarlägenheter, som är som bostadsrätter men ger ägaren större frihet och bestämmanderätt. Det beslutar regeringen om under fredagen.

Är det bra att göra om hyresrätter till ägarlägenheter?

En ägarlägenhet är som en bostadsrätt fast utan bostadsrättsföreningen. Ägaren kan själv besluta helt fritt om till exempel uthyrning och ombyggnader.

Ägarlägenheter har tidigare inte varit någon succé på bostadsmarknaden. Ägandeformen har bara varit tillåten på nybyggda hus, och av årets byggen beräknas bara 100 bli ägarlägenheter, enligt Ekot.

Men nu förväntas regeringen föreslå att hyreslägenheter ska kunna göras om till ägarlägenheter.

Karolina Theslöf i Göteborg har försökt byta sin dyra hyrestvåa i Göteborg mot något mindre i flera år. Hon tycker att det byggs alldeles för lite små och billiga hyresrätter och tror knappast att det blir bättre med den nya ägandeformen. Så här skriver hon i ett sms till Ring P1:  

Det är ont om små lägenheter, framförallt hyresrätter, så därför gör vi om dom till ägandelägenheter?!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".