Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

EM - bra för demokratikamp?

2:52 min

Vänsterpartiets Hans Linde känner sig inte välkommen till EM i Ukraina på grund av alla attacker mot HBTQ-personer, och Sunil Chand på grund av rasism i landet.

Borde landslaget ta ställning mot Ukrainas bristande demokrati?

Fotbolls-EM har gjort att värdlandet Ukrainas brister i mänskliga rättigheter har hamnat i rampljuset. HBTQ-personer är hårt ansatta i landet, Prideparaden genomfördes aldrig på grund av hot och attentat.

Många kräver nu att landslaget protesterar mot förtrycket. Daniel Swedin, ledarskribent i Aftonbladet, är en av dem. Han håller fram Loreens tydliga markeringar i Azerbajdzjan som positivt exempel: "Sådana aktioner från Zlatan Ibrahimovic och Pontus Wernbloom är det minsta vi borde kunna vänta oss", skriver han.

Men är kraven på demokrati och mänskliga rättigheter kanske lite för högt ställda när det gäller Sveriges deltagande i sportevenemang? Mauritz skriver så här i ett mail till Ring P1:

Om alla andra måste ha det vi bestämmer är demokrati för att vi ska delta i EM ,VM eller OS blir det bara SM kvar...

Vänsterpartiets Hans Linde tycker inte att kraven på Ukraina är orimliga på något sätt, tvärtom. Däremot protesterar han mot att ansvaret att säga ifrån läggs på fotbollslandslaget. I en artikel på SVT Debatt påpekar Hans Linde att Sveriges utrikesminister heter Carl Bildt, inte Zlatan Ibrahimovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista