"Orättvis högskoleintagning"

4:02 min

BETYG. Josefin Alfredsson har läst in sin gymnasiekompetens på komvux. När hon nu söker till högskolan upptäcker hon att hennes betyg inte värderas lika högt som motsvarande betyg från gymnasium.

Har du erfarenhet av antagning till högskola eller universitet? Upplevde du det som rättvist?

Josefin Alfredsson hade tuffa ungdomsår och tog sig aldrig igenom gymnasiet. Vid 32 års ålder och efter att ha fött två barn kom hon fram till att det var dags att "uppnå sina mål", som hon säger. Hon läste in gymnasiet på komvux och började söka in till högskoleutbildningar. Då fick hon veta att hennes betyg inte tas in på samma kvot som gymnasiebetyg.

Enligt Josefin tas gymnasiebetyg och komvuxbetyg in på olika köer. Det upplever hon resulterar i att människor med mycket sämre betyg kan komma in före henne, enbart därför att de kommer in på kön för gymnasiebetyg.

Hennes samtal genererade en hel del medhåll på Twitter.  har varit med om liknande saker och förklarade sin situation så här:

Jag valde bort ett slutbetyg för att söka via reell kompetens just pga att det inte lönade sig. Systemet är så komplex men jag hittade den bästa vägen för mig! Det tog sin tid men det gick!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista