1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Skärmdump från Facebook. Klicka för större bild.

"Lärare har orimliga lönekrav"

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, varnar för lärarbrist om några år. Facket tror att fler skulle vilja bli lärare om lönerna höjdes. "Orimliga krav", skriver Sanna Waldén på Ring P1:s Facebooksida.

Vad skulle få dig att vilja jobba som lärare? Om du är lärare: Vad behöver göras?

Om åtta år kommer landets skolor att sakna 43 000 lärare, förutspår Lärarförbundet. Förutom en mängd pensionavgångar lämnar många yrket på grund av dåliga arbetsförhållanden och låga löner.

– Vi måste få löner som rekryterar till läraryrket och som gör att lärare stannar kvar, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

"Lärare får den lön de förtjänar, de har massa förmåner", skriver Sanna Waldén på Ring P1:s Facebooksida. I samma tråd skriver Susanne Håkansson så här:

Jag tror att många lärare har usel arbetssituation. De lärare som jag känner säger att det idag finns mindre utrymme för dem att ta egna initiativ. Mer slimmat i skolans värld.

Stefan Palmkvist har många teorier kring varför läraryrket är så impopulärt. Han har till och med samlat dem i en lista, som han har mailat in till Ring P1:

1. Kommunaliseringen av skolan. Inkompetenta kommunpolitiker fick ta över en verksamhet man inte klarar av.
2. Friskolesystemet. Skolan bestjäls på ekonomiska resurser.
3. Det fria skolvalet. Helt obegriplig reform. Skollagen säger att alla skolor skall vara likvärdiga. Varför välja?
4. Avundsjukan mot lärarnas arbetstider. Numer måste lärare vistas i skolan i många timmar utan att göra någonting. Tidigare kunde man gå hem och arbeta effektivt. 5. Lärarnas löner. Kommentare överflödiga. Varför är SKL så ovilliga att höja lonerna.
6. Alla arbetsuppgifter som lärarna prackas på som de varken har kompetens för eller som inte har något med läraryrket att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista