Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Hur funkar din sopsortering?

Låt kommunerna få ansvar för sopsorteringen istället för producenterna, skriver Eva Franchell i Aftonbladet. Även om konsumenter rengör och sorterar är sopstationerna alltid lika äckliga, fortsätter hon.

Hur tycker du att återvinning och sopsortering skulle organiseras?

Eva Franchell beskriver sopsortering som en fråga som har orsakat mycket bråk inom politiken. När producenterna tog ansvar för den var tanken att de själva skulle ha intresse av att förpackningarna var funktionella ut återvinningssynpunkt.

Problemet, enligt Eva Franchell, blev sen att producenterna ville spara pengar genom att lägga sopsorteringsstationer glest, eftersom de inte ville ha för många ställen att tömma. Konsumenter och kommunen vill däremot ha motsatsen - en återvinningsstation runt varje knut.

I kommentarsfältet till ledartexten finns många idéer kring återvinning. Någon föreslår att vi borde ha pant på många fler varor än vi har i nuläget, till exempel kartonger. En annan person listar alla sina byttor och påsar för olika återvinningscontainrar: Batterier och lampor av olika sorter, hårdplast, mjukplats, metall färgat glas, ofärgat glas... Hon tycker istället att alla borde slänga allt på samma ställe, och sen låta soporna sorteras på sopstationen: "Då skulle det bli rätt också"

Hur tycker du att sopsortering borde organiseras? Hur funkar det där du bor?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista