Efter debattartikel - Ring P1:s svar på kritiken

En artikel på SVT Debatt av Ring P1:s Täppas Fogelberg har fått mycket kritik. Han är kvar som programledare, men sänder inte den här veckan som planerat. Här förklarar ansvarig utgivare Susanne Helsing varför.

Ring P1 är Sveriges Radios mest vitala debattforum. Vi vill ha högst i tak för att värna den fria debatten och de oborstade åsikterna. 

Den senaste veckan har det stormat en del kring en av våra programledarprofiler, Täppas Fogelberg.  Efter en ifrågasatt debattartikel på svt.se om yttrandefriheten och Lars Vilks har det ställts frågor om Täppas kan vara kvar som programledare.

Vi vill här och nu ge besked: Självklart ska Täppas vara kvar som programledare för Ring P1. Han är en populär och provokativ programledare. Sådana som vi vill ha!

Samtidigt konstaterar jag själv och Sveriges Radios ledning att debattartikeln går emot Sveriges Radios regelverk och Täppas Fogelberg själv har medgett att vissa formuleringar var olyckliga.

Nu på måndag (15 oktober) skulle Täppas ha sänt Ring P1. Vi har idag beslutat att han inte ska göra det.

Det handlar inte om en avstängning eller om en bestraffning. Det handlar helt enkelt om att fortsätta i Ring P1:s anda: öppna debatten!

För om våra lyssnare vill diskutera sakfrågan och Täppas åsikter om Vilks så kan han inte samtidigt leda programmet.  Vår åtgärd bygger på omsorg; omsorg om publiken, omsorg om det fria ordet och omsorg om Ring P1 som SR:s mest vitala debattforum. Och slutligen: omsorg om programledarrollen.

Vi planerar ändå att Täppas Fogelberg är med på måndag i programmet - i någon form. Lyssna gärna!

Och på måndag den 22 oktober är han tillbaka i programledarstolen igen.

Susanne Helsing

Kanalchef Sveriges Radio Västernorrland
och ansvarig utgivare för Ring P1:s sändningar från Sundsvall med Täppas Fogelberg

Bakgrund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista