Sveriges Radios svar på DN:s ledare

Vi i Sveriges Radios ledning tycker av all kraft att den fria åsiktsbildningen gäller alla, inklusive Lars Vilks - och Täppas Fogelberg. Samtidigt har Täppas brutit mot våra programregler. 

Precis som DN citerar ur våra regler har vi som uppgift att värna demokratin, den fria åsiktsbildningen, och alla människors lika värde. Det är Sveriges Radios fundament.

För det stora flertalet är yttrandefriheten enkel att hantera i vårt fria land. För anställda i ett opartiskt Sveriges Radio är det lite svårare – det är en balansgång. Att hålla en balans mellan rätten till yttrandefrihet å ena sidan, och kravet på bibehållen trovärdighet och opartiskhet å andra sidan.

Vi tycker att Täppas Fogelberg, med sin debattartikel har brutit mot våra programregler genom sin artikel som kan tolkas som bristande stöd för den fria åsiktsbildningen. Det finns rutiner i Sveriges Radio som vi följer när medarbetare eller uppdragstagare bryter mot programreglerna, och tillämpas nu även i detta fall.
 
Björn Löfdahl, programdirektör
Susanne Hellsing, kanalchef på SR Västernorrland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista