Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Vad göra åt jordens uppvärmning?

"Vi hotar jämvikten på jorden"
4:52 min

KLIMATHOTET. Temperaturen i världen höjs dramatiskt. Nu måste vi förändra vår livsstil och konsumera mindre för att få bukt med klimatförändringarna, tycker Lars Olert.

 

Vad tycker du man kan göra? 

Världen går just nu mot en temperaturhöjning på fyra grader, alltså dubbelt så mycket som det mål som lades fast på klimatmötet i Köpenhamn för två år sedan, rapporterar Ekot (se länk).

Uppvärmningen riskerar leda till oöverblickbara konsekvenser, enligt en rapport från Världsbanken som presenterades under måndagen.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, säger till Ekot att det som nu håller på att hända är mycket allvarligt.

– En uppvärmning på fyra grader celsius har vi inte upplevt på jorden de senaste 20 miljoner åren, så det är en oerhört dramatisk förändring av livsvillkoren.

– Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten, säger Johan Rockström till Ekot.

En fyra grader varmare jord leder till kraftigt stigande havsnivåer, översvämningar och inte minst värmeböljor, som kommer att kräva många människors liv

Uppvärmningen beror på koldioxidutsläpp som i sin tur beror på vår livsstil. För att få bukt med klimatförändringarna måste vi ändra vår livsstil, tycker Lars Olert i Ring P1.

Vi måste konsumera mindre, bland annat genom att gå ner till sex timmars arbetsdag. Och där har politikerna ett ansvar, tycker Lars Olert.

Vad göra åt jordens uppvärmning?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".