Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Poliser läcker till grovt kriminella

KORRUPTION. Poliser läcker information till grovt kriminella. Tillslag har vid flera tillfällen misslyckats eftersom brottslingar vetat för mycket, enligt ny rapport från Säpo.

Hur kan man motverka korruption?

– I rapporten så står polisanställda för en relativt stor del av de här misstankarna om korruption. Det kan till exempel röra sig om att poliser delger information om ett förestående tillslag, vilket gör att de kriminella aktörerna kan vidta vissa åtgärder som gör att de här tillslagen sedan misslyckas, säger Ahn-Za Hagström, Säpos chefsanalytiker, till Ekot.

Mellan augusti 2009 och oktober 2011 inrapporterades 114 fall av misstänkt korruption, varav 84 handlar om att polisanställda läckt information till den organiserade brottsligheten, enligt Säpos rapport.

När det gäller läckande poliser, handlar det inte om mutor utan om vänskapskorruption.

Det kan gå till såhär: En polisman idrottar på samma ställe som en medlem i ett mc-gäng. Plötsligt får polisen vetskap om att vapen och knark förvaras i en klubblokal. Tillslag planeras och polismannen varnar då sin kriminella bekant.

Vad tycker du man kan göra för att motverka korruption?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".