Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Ska skolklasser samlas i kyrkan?

1:33 min

ADVENTSTID. Nu väcks åter frågan hur och om religiösa högtider kan firas inom den svenska skolan. Helen Johage tycker att skolorna själva kan besluta om det.

Vad tycker du?

Skolan ska vara icke-konfessionell. Det står i skollagen som politiker har beslutat om. Men kan då skolklasser samlas i kyrkor under advent som är en religiös högtid?

Ja, det är möjligt förutsatt att en sådan samling inte rymmer religiösa inslag, skriver Skolverkets generaldirektör Anna Ekström undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på DN debatt.

Med religiösa inslag menar Skolverket bön, välsignelser, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse.

Skolverkets definition av religiösa inslag har dock väckt debatt. Jesuitpater Fredrik Heiding skriver på tidskriften Signums webbplats att Skolverket förutsätter att den religiösa förkunnelsen endast förmedlas verbalt.

Och i P1 Morgon säger Lars-Peter Hjärpe, kyrkoherde i Ekshärad församling, att kyrkorummet i sig är ett religiöst inslag.

Andra debattörer har inte fokuserat lika mycket på definitioner av religiösa inslag, som på det faktum att skolelever (kan) samlas i kyrkor.

Helen Johage tycker i Ring P1 att det är viktigt att barnen i ett tidigt skede lär sig att acceptera varandras tro. Hon tycker också att skolorna själva kan avgöra om man ska samlas i kyrkan.

Vad tycker du om att skolklasser samlas i kyrkan?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista