Bör surrogatmödraskap tillåtas?

BARNLÖSHET. Nu har Statens medicinsk-etiska råd utrett frågan om surrogatmödraskap. En majoritet i rådet vill att det tillåts.

Vill du det?

Hetero- och homosexuella par som själva inte kan få barn ska i vissa fall tillåtas att anlita till exempel en syster eller nära vän att föda ett barn, som de sedan lämnar ifrån sig, rapporterar Ekot.

Det tycker en majoritet i Statens medicinsk-etiska råd (Smer) som i rapporten "Assisterad befruktning - etiska aspekter" nu har utrett frågan om surrogatmödraskap.

För att bli surrogatmamma måste man ha egna barn. Man behöver också genomgå en lämplighetsprövning, enligt Smer.

RFSL som har drivit frågan om surrogatmödraskap sedan 2008, ser positivt på Smers förslag. Det gör däremot inte Kristdemokraterna. Såhär skriver Göran Hägglund (KD) på SvDs opinionsida:

"Barn är inte någon rättighet, och inte någonting man bara kan beställa. Därför säger vi nej till den utredning om surrogatmödraskap som Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu driver igenom."

Surrogatmoderskap (term för att ett utanför kroppen befruktat ägg från en kvinna, förs in i en annan kvinnas livmoder där fostret utvecklas) är i dag tillåtet i bland annat Ukraina, Indien och Vietnam.

Tycker du att surrogatmödraskap ska tillåtas i Sverige?

Fråga