Det orange kuvertet med årsbeskedet som Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM) skickar varje år och som ger besked om den framtida pensionen. Foto Fredrik Sandberg / Scanpix

"Höjd pensionsålder retar mig"

"Jag har krupit i de skitigaste tankar"
3:31 min

PENSIONSSYSTEMET. När Mats Mikaelsson är 65 får han 13 800 kronor i pension. Är det tacken för att ha jobbat sedan 16 års ålder? undrar han.

Vad är din åsikt PPM?

I dagarna dimper de orange kuverten ner i brevlådorna runtom i landet med information om pensionen. Mats Mikaelsson behöver jobba till 67,3 år för att få den pension han egentligen skulle ha fått.

– Räcker det inte? Jag har jobbat sedan jag fyllde 16 år. Jag har krupit i de skitigaste tankar, jag har sprungit med röjsågar, jag har gjort all skit som många av de som sitter och tar besluten aldrig skulle sätta fingrarna på. Och det har jag gjort i nationens intresse, sa han i Ring P1.

Mats Mikaelsson, 54 år, har ändå sett till så att han överlever. Men han undrar hur det ska gå för andra.

– Jag tänker på de som bor i storstäderna där det är höga hyror och höga omkostnader - hur ska de klara sig? Och hur ska det gå för ungdomarna som inte får något arbete? sa han.

Vad tänker du om pensionen? Bör PPM-systemet vara annorlunda utformat? Och i så fall hur?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".