Två personer drunknade sedan deras bil gått ner i Mälarens vatten vid en polisjakt i Enköpingstrakten. Bilen hade forcerat vägbommar och kört ner från öppen bro. Ett omfattande räddningspådrag pågick med dykare, ambulans, bärgare och svävare under natten till tisdagen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Förundersökning efter polisjakten

Ring P1-debatt: "Förfärligt öppna en bro"
3:37 min

ANSVAR. Två misstänkta bensintjuvar omkom efter polisens biljakt. Ifrågasätt inte polisens agerande i förväg, tycker Dan Askman. Men det är ju sanslöst att öppna en bro, invänder Ingegerd Zetterström.

Vad tycker du?

En förundersökning om tjänstefel samt vållande till annans död kommer att inledas efter polisens biljakt i Uppland under natten till tisdagen då två misstänkta bensintjuvar omkom, rapporterar Ekot.

Det var vid midnatt som två personer smet från en Statoilmack i Uppsala utan att betala. En polispatrull siktade bilen som körde genom Enköping och ut på riksväg 55 mot Hjulstabron. Enligt polisen kördes bilen fort och vårdslöst, skriver Ekot.

Vakthavande befäl inne på polisstationen fattade då beslutet att kontakta Trafikverkets brovakt och stänga Hjulstabron för biltrafik - en svängbro som snedställs 90 grader - vilket fick konsekvensen att vägen ledde rakt ner i vattnet.

Den flyende bilen körde igenom bommarna och ner i vattnet och två yngre personer omkom. Nu får Uppsalapolisen kritik för hur man stoppade de två misstänkta bensintjuvarna (se länk).

I Ring P1 tyckte Dan Askman att många nu är snabba med att anklaga polisen för det inträffade.

– Hade männen inte stulit bensinen, hade situationen inte uppstått, sa han.

Ingegerd Zetterström hävdade däremot att det är en horribel utveckling och att polisen bör få något slags tillsägelse uppifrån.

– Det verkar som att man jagar folk för att få in böter och ingenting annat. Det är pengarna eller livet som gäller - en utveckling som är fullständigt katastrofal. Ska inte vara på det viset, sa Ingegerd Zetterström.

Vad har du för uppfattning? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".