Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Vill du totalförbjuda rökning?

Roland: "Blir som med spriten"
2:00 min

TOBAK. Lungcancerorganisationer föreslår totalförbud mot rökning. Dålig idé, tycker Roland Persson som hävdar att det skulle leda till ökad smuggling.

Håller du med?

Ett förbud mot rökning skulle förhindra många mänskliga tragedier och det är dags att Sverige följer Nya Zeelands och Finlands exempel. Vi upp­manar därför riksdagen att besluta om ett totalförbud mot tobaksrökning från år 2025 och en successiv utfasning fram till dess.

Drygt 80 procent av all lungcancer orsakas av tobaksrökning och i Sverige drabbas årligen 3 500 personer av sjukdomen. Incidensen är i stigande, sannolikt framför allt på grund av att svenska kvinnor ökade sin rökning för några decennier sedan.

Detta skriver företrädare för flera lungcancerorganisationer på DN Debatt.

I Ring P1 tyckte Roland Persson att vuxna ska engagera sig i frågan för ungdomens bästa och hjälpa till för att stävja rökningen. Däremot hävdade han att rökförbud är fel väg att gå.

– Förbudsgrej blir som i Amerika med spriten på 20-talet, det blir bara en massa smuggel och andra tjänar pengar.

– Likadant med rökningen, sa Roland Persson.

Vad göra åt rökningen? Röker du själv?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".