Romer slog i höstas läger intill Sofienbergkyrkan i Oslo. Foto: Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix / Scanpix

Vad göra åt romernas utsatthet?

"Det är en skam"
3:24 min

FATTIGDOM. Barn går utan skor och lever bland sopor - år 2013. Hemskt, tycker Kristina Lagerman som i Ring P1 diskuterar romernas situation i Europa.

Hur reagerar du?

Thomas Hammarberg, förre kommissionären för mänskliga rättigheter i Europarådet, säger till Ekot att romernas situation är en humanitär katastrof.

Det är djup, djup fattigdom. De får nästan aldrig några jobb, hälsostandarden är väldigt låg, många är sjuka, medellivslängden är mycket kortare än för resten av befolkningen, många barn går inte i skola och deras boende är förskräckligt.

Romers situation i Europa, bland annat att ett EU-stöd på 50 miljoner euro som skulle gått till romer i Serbien inte kommit fram, diskuterades även i Ring P1. På frågan "vad beror romernas utsatta situation på" svarade Kristina Lagerman:

Det verkar som att det här går i arv i generationer. Min mamma som är i 70-årsåldern berättade hur romerna blev förvisade, de kunde inte sätta sig någonstans.

Det är en skam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".