Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Vill du läsa din journal på internet?

SJUKVÅRD. Under det senaste året har en modell testats i Uppsala där patienter kan läsa sin journal på nätet. Uppsalamodellen har diskuterats flitigt och vissa kritiska röster har höjts från läkarhåll.
Vad tycker du? Vill du läsa din journal på internet? Var med och kommentera och ge oss dina tankar!

Inom ett par år kommer patienter i hela Sverige att kunna läsa sina journaler på internet. Försöket har fått blandade reaktioner.
Uppsala allmänna läkarförenings representant Torbjörn Karlsson säger till Sveriges Radio Uppland att flera patienter mått mycket dåligt efter att ha läst journalen på egen hand:
"Det finns människor som läst enkla saker, som ett blodvärde, och sedan legat sömnlösa eftersom de tror att de fått leukemi."
Men Leif Lyttkens från Uppsala läns landsting är nöjd med försöken att läsa journaler på internet:
"Det som är positivt är att patientens delaktighet i vårdprocessen stärks och den erfarenhet vi har är att det här förbättrar mötet mellan läkare och patient. Så jag uppfattar att det här både sparar tid för sjukvården och ger en bättre vård."
Först på tur efter Uppsala står Region Skåne och Västmanlandsläns landsting.
Vad tycker du? Vill du läsa din journal? Tyck till!

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".