Uwe Romeike och hans fru Hannelore valde att flytta från Tyskland till USA för att kunna undervisa sina barn i hemmet. Foto: Wade Payne / AP / Scanpix

Är hemskolning en rättighet?

SKOLA. I Sverige är man tvungen att gå i skolan. Föräldrar får inte undervisa sina barn i hemmet. Den saken tydliggörs i en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

Vad tycker du om hemskolning?

Det finns inte några synnerliga skäl att låta fyra judisk-ortodoxa flickor i Göteborg undervisas i hemmet i stället för i skolan. Det har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till och river därmed upp Kammarrättens tidigare dom om att det skulle vara tillåtet, skriver Ekot.

Domen aktualiserar alltså återigen frågan om hemskolning. 

För något år sedan skrev filosofen Roland Poirier Martinson att han och hustrun valt att undervisa barnen i hemmet när de bodde i Texas: 

När vi flyttade hem till Sverige funderade vi på att fortsätta med hemskolning. Hade vi valt det hade polisen kommit och tagit våra barn ifrån oss.

Hemskolade barn har betydligt bättre resultat och kunskaper än andra. De är också tryggare i sig själv, har lättare att ta kontakt med andra och blir aktivare medborgare, skriver Johan Norberg.

Sakine Makidon tyckte tvärtom att hemskolning är att frihetsberöva barn. Barn bör ha friheten att bli något annat än sina föräldrar och där har skolan en viktig funktion, menade hon.

Är det en demokratisk rättighet att hemskola sina barn?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".