Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell / SvD / Scanpix
Quickfallet

Sture Bergwall frias från sista åtalet

RÄTTSSYSTEMET. På onsdagen dag kom beskedet att Thomas Quick, numera Sture Bergwall, har friats från alla de mord han tidigare erkänt och dömts för. "Idag är en glädjens dag och en dag för eftertanke" kommenterade Bergwall på sin blogg.

Vad har du för tankar om allt detta?

– Det är en oerhörd lättnad. Det har ju varit en lång utdragen resningsprocess, med en del märkliga turer från justitieråd och andra. Men nu är det en väldig befrielse, det känns oerhört skönt, sa Sture Bergwall på telefon från Säters sjukhus, till Ekot.

Sedan början av 90-talet sitter Sture Bergwall inlåst på Säters rättspsykiatriska klinik. Nu har Bergwall anmält överläkaren för att ha lämnat falska uppgifter till domstol, skriver DN.

Quickfallet har diskuterats mycket i den offentliga debatten, inte minst sedan journalisten Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick – Att skapa en seriemördare” publicerades.

I höstas kritiserade Göran Lambertz, f d justitiekansler, Råstams bok och menade att det fanns bevis som talade för att Sture Bergwall var skyldig i två fall.

Kriminologen Leif GW Persson har kallat Quickfallet för "den största rättsskandalen i svensk rättshistoria".

Vilken uppfattning har du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista