Drottning Silvia delar ut Majblomman-diplom till en skolelev i Linköping. Niande brukar vara vanligt vid kungliga sammankomster. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

"Språket har förlorat en nyans"

1:33 min

VECKANS BANDADE. Niandet handlar inte bara om artighet utan det kan också finnas ett behov av att markera distans och den går förlorad när man säger du till alla, tycker Kajsa.

Vad tycker du/ni?

I slutet av 1960-talet blev Sverige känt som landet där alla duade varandra. Under senare år har niandet börjat breda ut sig igen – inte minst i butiker och på restauranger. Är en nygammal artighetskultur på väg tillbaka? skriver DN.

P1 Morgon tog upp det här med att personer som växer upp i dag inte var med om du-reformen och därför inte har samma förhållande till niandet. 

Niandet som fenomen ventilerades också i Ring P1. Kajsa tyckte bland annat att svenska språket förlorar en nyans när man säger du till alla.

Håller du med?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista