"De blir kvar i ett onödigt beroende men med staten som langare" - Kriminellas Revansch i Samhället är kritiska till subutex- och metadonbehandlingar. Foto: Claus Gertsen /SCANPIX

"Omöjligt att ha ett narkotikafritt samhälle"

5:24 min

MISSBRUKSVÅRD. Kriminellas Revansch i Samhällets kampanj "Statligt knark är också knark", vilken bland annat syftar till att minska antalet inskrivna missbrukare i Subutex - och Metadonbehandlingar, är diskriminerande mot de som hjälps av behandlingarna, tyckte Daniel i Ring P1.

Vad tycker du?

I statens senaste missbruksutredning slår man fast att läkemedelsassisterad missbruksvård, dvs att ersätta ett narkotika- eller alkoholmissbruk med exempelvis Subutex eller Metadon, ska användas oftare. Enligt utredningen har den här sortens behandling flera positiva effekter, bland annat i form av minskat missbruk, minskad dödlighet och förbättrad livskvalitét. 

Men Kriminellas Revansch i Samhället, KRIS, håller inte med.

I sin rapport "Statligt knark är också knark"skriver KRIS att Subutex- och Metadonbehandlingar snarare stjälper än hjälper många som vill bli fria från sitt missbruk. De subventionerade läkemedlen läcker ut till missbruksmarknaden, missbruket ökar genom att den enskilde får mer knark för pengarna och behandlingarna bryter inte den kriminella livsstilen, skriver man i rapporten. 

Daniel tyckte i Ring P1 att KRIS tanke om ett drogfritt samhälle är en utopi. Enligt honom kommer det alltid att finnas de som missbrukar droger i någon form. 

- Du kan inte kalla det ett missbruk när du får Subutex som ett läkemedel. Då skulle ju alla, som får hjälp av sjukvården med narkotikaklassade läkemedel som Citodon och Morfin, vara missbrukare. Och det är de ju inte, sa han. 

KRIS rapport är en mobbningskampanj mot alla som går i läkemedelsassisterad behandling, enligt Daniel.

- Utan Subutex hade jag inte kunnat jobba eller vara en del av samhället. Och samtidigt säger de "du är fortfarande knarkare". 

Vad tycker du? Borde staten satsa mer på läkemedelsassisterad missbruksvård, eller är det ett statligt subventionerat missbruk?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista