Sverige har Europas fjärde dyraste matpriser. Foto: Sofie Wiklund / SCANPIX

Är svensk mat alldeles för dyr?

LIVSMEDEL. Maten i Sverige blir allt dyrare. Sedan förra året har matpriserna stigit med 3,3 procent och vi har nu Europas fjärde högsta matpriser. Samtidigt tycker tankesmedjan "Dyrare mat, NU!" att svenskarna borde betala ännu mer för maten för att garantera en hållbar produktion.

Håller du med?

Maten har blivit dyrare det senaste året, rapporterar Ekot. Prisökningarna ligger på 3,3 procent sedan juli förra året. Det gör Sverige till Europas fjärde dyraste land när det kommer till matpriser. 

Sveriges matpriser är nu 24 procent högre än EU-snittet, enligt SCB. Bröd, mjöl och gryner ligger ännu högre över snittet, medan mjölk ägg och ost ligger närmare. 

Men den oberoende tankesmedjan "Dyrare mat, NU!" tycker att svenskarna borde vara beredda att betala ännu mer för sin mat, för att garantera en hållbar produktion och konsumtion. "Vi har tröttnat på den bittra eftersmaken av lågprismaten", skriver man på sin hemsida

Hur påverkas du av de höjda matpriserna? Och är du beredd att betala ännu mer för att försäkra dig om att maten produceras på ett hållbart sätt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista