"Om flickor klär av sig så de ser inbjudande ut, då får de acceptera att män tittar på dem" - Anne-Christine i Ring P1. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

"De får acceptera att män tittar"

Anne-Christine: "Vad är kränkande med att en man tittar på en kvinnas kropp?"
3:27 min

TRAKASSERIER. Under sommarmånaderna vittnar allt fler kvinnor om hur de blir utsatta för mäns ovälkomna blickar och kommentarer. Men i Ring P1 tyckte Anne-Christine att kvinnorna får klä på sig, om de inte tål att männen tittar på deras kurvor. 

Vad tycker du? Är det kvinnornas eget fel, eller ska männen hålla sina blickar och kommentarer för sig själva?

Denna varma sommar har flera kvinnor vittnat om en ofta ovälkommen företeelse - män som tar sig friheten att inte bara titta på deras lättklädda kroppar utan också bedöma och tafsa på dem.

I Sydsvenskan skrev Kajsa Haidl att kvinnokroppen är en ständig projektionsyta och allmän ägodel, fritt för samhället att bedöma. 

I morse diskuterade man samma sak i P1 Morgon.

Det fick många att höra av sig till Ring P1. Anne-Christine tyckte att kvinnor som klär av sig får skylla sig själva. 

- Om flickor klär av sig så de ser inbjudande ut, då får de acceptera att män tittar på dem.

Hon ifrågasatte också att kvinnor överhuvudtaget kan känna sig kränkta av mäns blickar och kommentarer.

- Jag tror inte det finns en enda kvinna som inte uppskattar att en man tittar på hennes kropp, sa hon.

Men alla höll inte med. På Ring P1:s Facebooksida frågade sig Ida varför män skulle ha mer rätt att kommentera och tafsa på kvinnor bara för att de har mindre kläder på dig. 

Det är alltså okej att kränka en kvinna i klänning men inte i långbyxor? Och varför tafsar och stirrar inte kvinnor på lättklädda män tror ni? Det handlar om makt och kön, inget annat!

Varför ser det ut så här i samhället, tror du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".