Emma Green Tregaros regnbågsprotest. Photo: Erik Mårtensson/Scanpix

Sport och politik - hör det ihop?

1:27 min

TYST PROTEST. Friidrottarna Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer målade sina naglar i regnbågsfärger för att protestera mot Rysslands nya anti-HBTQ-lagar.

Vad tror du, hur mycket kan idrottsutövare egentligen påverka politiken?

Ryssland har sedan lagarna, som inskränker HBTQ-personers rättigheter att visa sin kärlek offentligt, infördes fått stark kritik från omvärlden. Någon större, offentlig protest, kommer dock inte framföras under friidrotts-VM, rapporterar Radiosporten.

Men höjdhopparen Emma Green Tregaro och löparen Moa Hjelmer valde ändå att visa sitt missnöje med en tyst protest, genom att måla sina naglar i regnbågens färger.

– För mig är kärleken till en annan människa det vackraste som finns och det vill jag visa, oavsett vilket kön personen har. Idrott för mig handlar om respekt och gemenskap, så det kändes som ett passande tillfälle att visa vad jag tycker, säger Emma Green Tregaro till Radiosportens Bengt Skött.

Det dröjde inte länge förrän de svenska friidrottarnas regnbågsprotest fick uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser. Den brittiske skådespelaren och författaren Stephen Fry skrev på Twitter att han hoppas att Green Tregaros och Hjelmers ställningstagande kommer få ringar på vattnet inför vinter-OS i Sotji.

Men det är inte första gången som politiken tar plats på idrottsarenorna. 1956 bojkottade Egypten, Irak och Libanon OS i Montreal i protest mot den israeliska invasionen av Suezkanalen. Under OS 1968 i Mexico City protesterade amerikanerna Tommie Smith och John Carlos protest mot hur de svarta behandlades i USA. Det är två av många exempel. 

Vad tycker du, hör sport och politik ihop? Och hur stort inflytande har idrottarna egentligen över politiken?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista