Skolorna har precis börjat. För alla är inte skolstarten så ljus. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Vad ska vi göra åt mobbningen?

SKOLA OCH ARBETE. Enligt en ny studie mår både de som mobbat och blivit mobbade dåligt senare i livet. En amerikansk långtidsstudie har följt 1500 pojkar från 10 års ålder upp till att de blivit 25. Studien visar att de som varit utsatta eller utsatt andra för mobbning har haft svårare att få jobb och också haft problem med den sociala gemenskapen. Mobbning är ett problem som många människor lever med varje dag. Kan man säga vem som blir mobbad eller mobbare? Vad ska vi göra åt mobbing?
Och vems är ansvaret? Är det skolans eller föräldrarnas? Var med och debattera!

Den amerikanska studien har undersökt tre grupper, de som utsatts, de som utsatt och även de som både utsatt andra och blivit utsatta själva. Studien visar att de som var i den sista gruppen hade störst risk för allvarliga sjukdomar i vuxen ålder, mer än sex gånger som många än de andra grupperna.
Dan Olweus är forskare vid universitetet i Bergen och han säger till Sveriges Radio att det inte är överraskande att mobbning får konsekvenser.
"Det är klart att för offren är det inte svårt att förstå att de får psykiska problem med till exempel depressioner och självmordstankar, och för de som mobbar så handlar det ofta om en livsstil som leder till sämre hälsa."
Enligt föreningen Friends rapport som släpptes förra veckan är var tionde elev i årskurs 3-6 mobbad. Nästan en femtedel av tjejerna menar att toaletten är den otryggaste platsen på skolan. Nästan 36 700 barn har svarat på webbaserade åldersanpassade enkäter från 1 augusti förra året fram till 1 juni i år.

Varför mobbar vi och vad ska vi göra åt mobbning? Var med i debatten och tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista