Byggnader förstörda i Syrien. Foto: Scanpix

Hur ska omvärlden hantera händelserna i Syrien?

KRIG. Vi hör om en ökad upptrappning av våldet i Syrien och i onsdags kom nyheten att en gasattack misstänks ha ägt rum i al-Ghuta öster om Damaskus. En attack som krävt hundratals liv. FNs vapeninspektörer är redo att undersöka platsen men området är otillgängligt och Säkerhetsrådet har haft svårt att komma överens.
Vad tänker du kring händelserna i Syrien? Hur mycket ansvar har FN? Vad ska vi i omvärlden göra? Och hur påverkar det att Ryssland har skickat fartyg?

Den misstänkta gasattacken har väckt starka känslor och otäcka bilder har kablats ut över världen. 
I Studio Ett igår kunde vi bland annat höra Alexia direkt från Damaskus. Hon gav en ögonblicksskildring av den misstänkta attacken och gav sina tankar om situationen i Syrien. 
Alexia berättar bland annat:
"Ingen går ut på kvällen längre. Antalet kidnappningar har ökat och våldet har blivit råare." Alexia själv bor inte längre hemma utan flyttar runt till olika platser, för att hålla sig i säkerhet så gott det går. 

På fredagsmorgonen var Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN med i P1 Morgon och berättade om vad FN gör och bemötte också den kritik som kommit mot förbundet. Han sade bland annat:
"Vi har tagit signalen från Säkerhetsrådet på djupt allvar och omedelbart agerat för att komma på plats. " 
FN har fått utstå kritik för att vara för tandlösa. Ryssland och Kina har lagt in sitt veto mot vapeninspektioner och andra aktioner mot Syrien. Jan Eliasson bemötte detta:
"Det stora problemet är att vi inte har haft tillräcklig enighet i Säkerhetsrådet vilket har gjort att vi inte har haft tillräckliga muskler för att förhandla. Men den här senaste inspektionen har inte Ryssland och Kina gått emot. Tvärtom hoppas vi att de söker påverka den syriska regeringen att acceptera inspektionen så snart som möjligt. 
När det gäller att få klarhet om kemiska vapen använts tror jag inte motsättningarna är så stora. "
Händelserna i Syrien utvecklas hela tiden. Ryssland har enligt Interfax skickat iväg ett rekognosercingsfartyg. Uppdraget ska vara att samla in information om konflikten.

Vad tänker du? Var med och ge dina tankar om Syrien!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista