Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

"Det har blivit en kontrollinstans"

3:50 min

ARBETSLÖSHET. Arbetsmarknadens parter hoppas att bytet av generaldirektör på Arbetsförmedlingen kan leda till att man blir bättre på att förmedla jobb. I Ring P1 tyckte Eva att Arbetsförmedlingen snarare kontrollerar de arbetssökande, än hjälper dem till nya jobb.

I helgen blev det klart att Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist tvingas bort från sitt jobb, mot sin vilja och med omedelbar verkan. Enligt Arbetsförmedlingens styrelse lever myndigheten inte upp till sina mål, trots att Bermudez-Svankvist haft fem år på sig att förbättra arbetet.

Enligt källor till Ekot har hon fått sitta så länge på grund av att styrningen av Arbetsförmedlingen, som är så tätt kopplad till regeringens arbetslinje, just nu är den känsligaste politiska frågan. Maktkampen mellan minister och generaldirektör ska, enligt Ekot, ses som en kamp om att slippa sitta med Svarte Petter, det vill säga om vem som får stå som ansvarig för misslyckandet med att få ner arbetslösheten.

Arbetsförmedlingen har tidigare fått kritik av Riksrevisionen, bland annat för sin hantering av arbetslösa ungdomar. Tre av fyra arbetsförmedlare anser dessutom att deras tid för arbetsgivarkontakter är för knapp, rapporterar SVD.

Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv förmedlar en arbetsförmedlare i genomsnitt mindre än ett jobb per månad, och bara en av tio arbetssökande använde sig av Arbetsförmedlingens tjänster när de hittade ett nytt arbete.

Nu hoppas både LO och arbetsgivarorganisationerna att bytet av generaldirektör kan leda till att man blir bättre på sin uppgift - att förmedla jobb, skriver Ekot.

Många lyssnare hörde av sig till Ring P1 för att prata om sina erfarenheter av Arbetsförmedlingen. Eva, som tidigare jobbat som just arbetsförmedlare men numera är arbetslös, tyckte att myndigheten mer och mer blivit en kontrollinstans. Det handlar bara om att gå dit och redovisa vilka jobb man sökt, och man får knappt någon individuell hjälp på vägen, menade hon.

- Hela Arbetsförmedlingen verkar bygga på att man inte litar på de man ska hjälpa, sa hon. 

Håller du med Eva? Hur påverkar regeringens arbetsmarknadspolitik Arbetsförmedlingens möjligheter att förmedla jobb?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista