Idag har såväl Skolinspektion som Barn- och elevombudet varit på plats vid Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Riksinternatet Lundsberg stängs

KAMRATUPPFOSTRAN. Efter den senaste tidens rapporter om fler våldsamma nollningsritualer på internatskolan Lundsberg har Skolinspektionen beslutat att tillfälligt stänga skolan i sex månader. Om Lundsberg kan garantera elevernas säkerhet kan verksamheten återupptas. Om inte, dras tillståndet in. 

Hur ska man komma till rätta med problemen på riksinternaten?

Lundsberg, grundad 1896, är Sveriges äldsta riksinternat, och bland tidigare elever återfinns bland annat Prins Carl Philip, Ian Wachtmeister och Louise Boije af Gennäs. 

Lundsberg har under flera år uppmärksammats för flera våldsamma nollningsritualer, där äldre elever fysiskt och psykiskt misshandlat yngre. 

2011 polisanmälde Skolinspektionen skolan efter att man fått information om att elever hade utsatts för kränkningar.

– Vi uppfattar det som att det finns ett informellt regelsystem där äldre elever faktiskt systematiskt kränker yngre elever genom kränkande tillmälen och våld, sa Carina Abréu, avdelningschef på Skolinspektionen i Göteborg till Ekot 2011.

Men även efter Skolinspektionens kritik har den så kallade "kamratuppfostran" fortsatt på Lundsberg. I slutet på augusti uppmärksammades att två pojkar blivit brända med strykjärn i samband med nollningsritualen. 

Även de två andra riksinternaten Grenna och Sigtuna Humanistiska Läroverk har fått kritik. Tidigare i år dömdes fem Sigtunaelever för grov misshandel av en yngre elev.

Riksinternatskolorna får sina tillstånd direkt från regeringen och har särskilda bestämmelser som regleras i skollagen. 

Författaren Agnes Hellström har själv gått på Sigtuna och skrivit boken "Att vara utan att synas", om de tre riksinternaten. I P1 Morgon berättade hon bland annat om hur de yngre eleverna tvingades kräla i matrester. 

Många har dessutom gått ut och krävt att riksinternaten ska stängas, bland annat miljöpartisten Per Olsson och författaren Jan Guillou

Och så blev det. Händelserna med strykjärnen på Lundsberg gjorde att Skolinspektionen idag bestämde sig att stänga ner skolan i sex månader. Om man sedan inte kan garantera säkerheten för eleverna, så kan tillståndet dras in helt. 

Hur ska man komma tillrätta med problemen på riksinternaten? Borde vi överhuvudtaget ha riksinternatskolor i Sverige? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista