Tatuering med texten 'schyssta villkor' på medlemsvärvaren och ombudsmannen Anna Palmérs arm.Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

Anställda räds att gå med i facket

FACKET. Flygbolaget Ryanair har under den senaste tiden fått stark kritik för piloternas arbetsförhållanden. Passen är för långa och osäkerheten stor, hävdar de. Men då många är rädda att förlora jobbet om de öppet kritiserar ledningen, har man nu startat ett helt anonymt nätverk som ska driva fackliga frågor.

Dessutom har det kommit rapporter från bemanningsanställda som inte vågar engagera sig fackligt av rädsla för att förlora sina uppdrag, skriver P4 Göteborg.

Vad tycker du, har det blivit lägre till tak på arbetsmarknaden? 

Ryanairs piloter har kritiserat företaget för att de flyger för långa pass, att de aldrig vet hur länge de ska vara stationerade på sin bas, att de bor i ett land och skattar i ett annat och att man är rädd att förlora jobbet om man är sjuk. Sådana frågor röstas det nu om i nätverket och senare kommer de drivas gentemot arbetsgivaren, rapporterar Ekot.

Också från Arbetsförmedlingen har det kommit uppgifter om att de anställda inte vågat stå upp för sina fackliga rättigheter.

Fackförbundet ST genomförde förra året en arbetsmiljöenkät bland sina medlemmar på Arbetsförmedlingen. Då uppgav vissa att facket ibland valt förtroendevalda som haft nära till pensionen för att de inte ska var rädda för repressalier, rapporterar Arbetaren.

Bland de som är anställda i bemanningsföretag är få medlemmar i facket. Det beror på att man bland annat är rädd att förlora sina uppdrag, säger Pär Andersson, på Volvo Personvagnar till P4 Göteborg. 

– Vår anställningsform är problematisk och det gör folk rädda. Det finns absolut en rädsla för det. 

Har det blivit lägre till tak på arbetsmarknaden, och i så fall - vad beror det på?

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista