Unga som spexar. Spexare. Foto: Åse Bengtsson/SCANPIX

Borde nollningen förbjudas?

RITUALER. I och med uppståndelsen kring riksinternatet Lundsberg har frågan om nollning blivit allt mer aktuell. I grund och botten är nollning inget annat än ett kollektivt förtryck som ska etablera hackordningar och en underlägsenhetens respekt, skriver Olof Jonmyren, politisk redaktör på Sörmlands Nyheter och vill att all nollning ska förbjudas. 

Vad tycker du? 

Runt om i landet pågår just nu nollningen för fullt, och förstaårsselever på gymnasier och universitet ska utföra olika uppdrag med målet att upphöjas från "nollor" till "ettor". Ofta bidrar det till en gemenskap bland eleverna, men ibland spårar det ur, och elever har i många år vittnat om förnedrande och kränkande uppdrag. 

I Aftonbladet beskriver Sandra, 22, hur nollorna fick dela upp sig i två lag, klä av sig alla kläder för att sedan binda ihop dem till ett rep. Det lag med längst rep vann. Det slutade med att många stod i underkläderna eller helt nakna, medan Thomas, 37, beskriver att man på hans nollning på Handelshögskolan tvingades tugga en banan och sedan, via munnen skicka den vidare från nolla till nolla runt bordet. 

Olof Jonmyren, politisk redaktör på Södermanlands Nyheter, kräver att all nollning borde förbjudas. Där finns dels ett organisatoriskt ansvar, skriver han. Politiker och skolledare ska se till att förbudet verkligen upprätthålls. Men det finns också ett individuellt ansvar, där var och en borde vägra att föra en förtryckande och förnedrande tradition vidare.

Men många gymnasieskolor som helt har bannlyst nollning har fått uppleva att nollningsritualen återuppstått i en inofficiell version ute på stan, långt bortom de vuxnas kontroll, skriver Östgötacorrespondenten. 

Jonas Engman, folklorist på Nordiska Museet tycker inte att ett generellt nollningsförbud är en bra idé.

- Nej, jag tror inte det. Det finns ett tydligt inslag av provokation i nollningen, man vill utmana vuxenvärlden och chocka den lite. Så om man försöker förbjuda nollning så lever ritualen bara vidare på ett mer ostyrigt och okontrollerbart sätt, säger han till Östgötacorrespondenten.

Vad har du för erfarenheter av nollning? Borde skolorna införa ett totalt nollningsförbud?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista