Är du pessimist eller optimist?

Våras det för pessimisten?

LIVSSYN. De senaste åren har vi matats med positivitet. Bokhandlarna fylls av självhjälpsböcker som berättar för oss att vi är vår egen lyckas smed. Men nu kommer ny forskning som visar att pessimister lever längre. Vad tänker du? Är vi för positiva eller är det tvärtom? Är du pessimist eller optimist?
Var med och kommentera!

I dagens Kropp och själ är skådespelaren Ann Petrén med och berättar om sin pessimistiska livssyn. Hon menar att den betytt mycket positivt för hennes karriär:
"Det första jag tänker är att det inte kommer att funka. Det kommer inte att gå. Och så gör jag upp olika reservgrejer." Och hon menar att just det gör att hon är förberedd på att olika scenarion kan uppstå.

Den brittiske författaren Oliver Burkeman har skrivit boken The Antidote som kom i början av 2013.  Han menar att jakten på lyckan har gjort oss olyckliga. 
"Budskapet om att tänka positivt har gjort oss rädda för att saker och ting kan gå fel."
Oliver Burke menar att man ska tänka realistiskt utan att måla upp för svarta bilder. 

Vad tänker du? Ser du positivt eller negativt på saker? Brukar du måla upp svårigheter eller ser du möjligheter? Och vilket är bäst, tror du? Var med och diskutera!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".