Är Obamas besök betydelsefullt?

MÖTE. I augusti blev det klart att USAs president Barack Obama, efter att ha ställt in ett möte med Rysslands president Putin, skulle besöka Sverige under ett dygn. I dag är han alltså här. Ett besök som fått mycket uppmärksamhet i media. Till exempel Sveriges Radio har liverapporterat varje steg presidenten tagit. Under sitt besök ska han samtala med Fredrik Reinfeldt om bland annat frihandelsavtal.
Men vad betyder egentligen Obamas besök? Och vilka frågor borde diskuteras? Tyck till!

Redan i juni bjöd Fredrik Reinfeldt in Barack Obama. Och när ett inplanerat möte med Rysslands president Vladimir Putin ställdes in valde alltså Obama att besöka Sverige istället.
I sin inbjudan till Obama skriver Fredrik Reinfeldt om ett framtida frihandelsavtal mellan USA och EU. I brevet skriver Reinfeldt: 
Jag skulle vilja ta chansen att tacka dig för ditt ledarskap och strategiska vision på området."
Men vad betyder egentligen ett besök av en president? Statsvetaren Jenny Madestam säger till Aktuellt på frågan om det får någon inrikespolitisk betydelse:
"Parterna i svensk politik kan använda det här besöket för att försöka påverka opinionen och förtroendekapitalet hos varandra. För regeringen och Fredrik Reinfeldt kan det här besöket tolkas som att Sverige är ett intressant land och att vi har goda relationer med USA." 
Från början var tanken med mötet att samtalet skulle handla om frihandelsavtal, miljö och Syrien. Det är också något som kritiserats, att regeringen undviker känsliga ämnen som Guantanamo och Edward Snowden. 
Och sent kom nya signaler om ämnen för mötet. En USA-tjänsteman säger till SVD att försvars- och säkerhetssamarbete nu står på agendan. 
"Ämnet kommer också upp vid presidentens middag med de fem nordiska ledarna i kväll. Washington prisade i fredags de nordiska ländernas samarbete inom ”fred och säkerhet”.
– Ledarna kommer att diskutera hur vi kan ta samarbetet i dessa frågor till nästa nivå, sade den höge amerikanske företrädaren."
Under en gemensam presskonferens mötte Obama och Reinfeldt media.
Sveriges Radios förra korre Ginna Lindberg beskriv den såhär:
"Det var Syrien som präglade hela den här presskonferensen. Obama prisade Sverige och svensk jämställdhet i olika tonarter. Och sedan handlade det mesta om Syrien och det stod klart att där har de väldigt olika åsikter. Vid ett eventuellt anfall är det inte min trovärdighet som står på spel utan det internationella samfundets sa Obama."

Men vilka frågor ska diskuteras? Länge handlade agendan om handel, miljö och Syrien. Men nu har alltså nya besked kommit om att Obama också vill diskutera Sveriges roll i ett större militärt samarbete runt Östersjön. Är det rätt, eller borde diskussionen handla om andra frågor?  

Och vad skulle du vilja fråga Obama om? Var med och diskutera!

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista