Foto: Tomas Oneborg/Sveriges Radio

Ska Sverige sälja information?

POLITIK. I dag kom nya uppgifter om de senaste månadernas avlyssningsskandaler. Underrättelseexperten Duncan Campbell berättade för ett EU-utskott i går att Sverige ska ha gett den amerikanska säkerhetstjänsten NSA tillgång till kablar under Östersjön. Till utskottet sa Campbell att Sverige är den största samarbetspartnern utanför de engelsktalande länderna. Utrikesminster Carl Bildt säger till Sveriges Radio att det inte är någon hemlighet att FRA har ett internationellt samarbete, men är tveksam till de nya uppgifterna.
Vad tycker du? Ska Sverige samarbete med Storbritannien och USA i underättelseärenden? Var med i debatten!

2008 väcktes en stor debatt i Sverige. Detta efter en proposition om en ny lag. Det nya lagförslaget innebar att FRA, försvarets radioanstalts spaningsmöjligheter utvidgades. FRA skulle få rätt att bedriva signalspaning på bland annat den telefon- och internettrafik som passerar Sveriges gränser. Spaning skulle få bedrivas utan att det fanns någon brottsmisstanke.
I mitten av juni 2008 röstades lagen igenom i riksdagen och under försommaren var debatten intensiv. Bland annat flera bloggare kritiserade lagen hårt och flera borgerliga riksdagsledamöter var länge tveksamma.
En folkpartistisk ledamot röstade emot regeringens förslag. Länge var utslaget oklart men med fem rösters mariginal godkändes den nya lagen. 
Den förste januari 2009 trädde lagen igenom.

I juni i år avslöjade visselblåsaren Edward Snowden att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA under lång tid har haft stor möjlighet att ta del av människors internetvanor och samarbetar med amerikanska medieföretag som till exempel Google och Apple.

Och i går pekade alltså Duncan Campbell ut Sverige som en stor samarbetspartner till USA och Storbritannien.
Vad tycker du? Ska Sverige sälja information? Var med och debattera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".