Finansminister Anders Borg.

Är femte jobbskatteavdraget rätt väg?

0:27 min

Regeringen lägger fram ett femte jobbskatteavdrag. Tanken är att det ska generera 13 000 nya jobb. Men tänk om man satsat de här pengarna på vård, skola och omsorg i stället, sa Knut Andersson i Ring P1.

Vad tycker du om det femte jobbskatteavdraget?

 

"Det ska löna sig att arbeta, det ska bli mer kvar i plånboken" sa statsminister Fredrik Reinfeldt på måndagen.

Under pressträffen meddelade regeringen att de ska föreslå ett femte jobbskattavdrag när budgetpropositionen läggs fram på onsdag. 

Kostnaden för jobbskatteavdraget beräknas bli omkring 12 miljarder kronor.
Sedan 2006 har fyra jobbskatteavdrag genomförts och har enligt regeringen skapat mer än 100.000 jobb.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa också att 99 procent av de heltidsarbetande fått mer än 1000 kronor i månaden sedan jobbskatteavdraget infördes.

"Det här är de mest jobbskapande åtgärderna vi kan göra."

Hur effektiva jobbskatteavdragen är har diskuterats. Enligt beräkningar från finansdepartementet, Riksrevisionen och Konjunkturinstitutet har avdraget genererat omkring 100.000 jobb.

Men forskaren Eva Mörk, vid nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet som utvärderat de första jobbskatteavdragen säger till Göteborgs-Posten att hon tycker att regeringen går ut för starkt.

"Vår slutsats blev att det inte går att dra några säkra slutsatser kring effekterna. Jag står fast vid den positionen. Alla prognoser och skattningar av jobbskatteavdraget är väldigt osäkra."

Och det är flera ekonomer som har kritiserat jobbskatteavdraget. Under ett möte arrangerat av bland annat LO sa flera ekonomer från Swedbank, konjunkturinstitutet och LO att de skulle satsa på att skippa jobbskatteavdraget och i stället satsa på att bygga bostäder om de var Sveriges finansminister.

Vad tänker du? Är det här det bästa sättet för att få bukt med arbetslösheten?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista