Elisabeth Svantesson, M. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Spelar privata åsikter någon roll?

På onsdagen offentliggjorde statsminister Fredrik Reinfeldt att Elisabeth Svantesson blir ny arbetsmarknadsminister i regeringen. Snabbt lyftes hennes förflutna som aktiv abortmotståndare i organisationen Ja till livet upp.

Spelar privata åsikter och vilken bakgrund man har, någon roll?

Under regeringsförklaringen i går meddelade Fredrik Reinfeldt att nuvarande biståndsminister Gunilla Carlsson slutar, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tar över hennes jobb och ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson.
Hon var tidigare ordförande i arbetsmarknadsutskottet och är riksdagsledamot för Örebro län. Hon är nationalekonom och har skrivit en avhandling om nyanländas inträde på arbetsmarknaden.

Det dröjde inte länge innan frågan om Elisabeth Svantessons bakgrund lyftes upp. Under 1990-talet var hon verksam i samfundet Livets ord och arbetade i den abortkritiska organisationen Ja till livet.

Själv vill hon inte diskutera sitt engagemang i Livets ord och varför hon valde att lämna samfundet. Till Aktuellt sa hon:

"Hela abortfrågan är väldigt komplex och väldigt svår. Förr var den väldigt svartvit för mig. Det är den inte i dag. Jag sitter i regeringen nu och satt i riksdagen innan. Jag står bakom svensk abortlagstiftning."

Fredrik Reinfeldt kommenterade själv frågan så här till Ekot: 

"Det är relativt långt tillbaka i tiden och hon har själv valt att betrakta det som en privat tro som hon själv känner. Det kommer inte påverka det ansvar hon har i regeringen."

Vad tycker du? Spelar det någon roll för en arbetsmarknadsminister vilka åsikter hon har i andra frågor? Borde Elisabeth Svantessons bakgrund lyfts upp tydligare när hon tillsattes? Var med och debattera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista