"Personer i behov av stöd får så lite hjälp som det bara går att få"

6:06 min

Dagens Ring P1 handlade mycket om LSS och hur olika kommuner hanterar lagen. Detta med anledning av Kalla Faktas program om hur konsulter lär kommuner att säga nej till personer med funktionshinder.

"Det här har kommunerna satt i system, de är otroligt fula " tyckte Lotta.

Håller du med? Var med i debatten och ge din syn på saken!

Gårdagens program i Kalla Fakta engagerade många Ring P1-debattörer, både i sändning och på sociala medier. I programmet berättar Kalla Fakta om hur ett antal kommuner får lära sig att hantera personer med funktionshinder och vara restriktiva mot deras behov.

Bland annat skriver många på vår Facebooksida. Karin skriver:
"Ett samhälle är aldrig starkare än sin svagaste länk. När man dessutom hånar och kränker de svagaste då är vi väldigt illa ute."

Och ytterligare en Karin skriver: 
"Jag jobbar själv som personlig assistent och ser så ofta att när vi ser och behandlar de funktionshindrade som "stackare" och "offer" så blir ofta omsorgen så fel. Många assistenter fokuserar då på att göra allt för att de funktionshindrade ska bli omhändertagna. Personer med funktionshinder vill, kan och bör göra "allt" vad de själva förmår. Och dessutom vill de inte bli behandlade som stackare. Så jag känner att om vi riktar fokus och insats på vår egen inställning, och att de funktionshindrade ska känna sig med på lika villkor, då får vi en helt annan diskussion. Det sitter inte bara i pengarna."

Vad tycker du om gårdagens program och våra debattörers tankar? Diskutera med oss!