Borde alla få låna av Riksbanken?

Låt allmänheten och företagen låna direkt från Riksbanken på samma sätt som bankerna får göra. Då skulle vi få ner räntekostnaderna till en bråkdel av det man betalar till bankerna, tyckte Bosse i Ring P1.

Vad tycker du om Bosses förslag?

Bankerna kan ta ut höga räntor vilket gör att de kan få väldigt stora inkomster. Man borde i stället låta allmänheten och företagen få låna pengar direkt från Riksbanken, föreslog Bosse i Ring P1.

Räntekostnaderna skulle då bli lägre för de som lånar pengar. Samtidigt skulle ränteintäkterna gå direkt in i statskassan och kunna betala äldrevård, sjukvård, med mycket mera, menade Bosse.

– Samtidigt kan man slopa de här ränteavdragen man får göra i deklarationen. De svarar i dag för en kostnad för staten på över 40 miljarder kronor om året. De börjar bli en av de stora kostnaderna i budgetunderskottet, sa Bosse.

Håller du med Bosse? Vilka fördelar och nackdelar hade funnits med att få låna direkt från Riksbanken? Och vilken uppfattning har du om banksystemet i Sverige?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista